Handleiding Tuin |Tuindeco blokhutten

Handleiding Tuin |Tuindeco blokhutten

Lees en volg deze instructies in combinatie met het pamflet en de tekeningen die bij uw blokhut zijn meegeleverd. Lees eerst alle informatie en bekijk de video’s voordat u begint met de bouw om de montage zo eenvoudig mogelijk te maken.

Als u de montage wilt laten doen, kunnen wij als bedrijf dit voor u doen. Maar dat kan wel een nogal dure aangelegenheid worden, als u de winstmarges en btw meerekent.

Naast onze eigen montageservice werken wij ook wel met zelfstandige monteurs die wij aanbevelenswaardig vinden. Zonder de winstmarges en btw zijn de door ons aanbevolen zelfstandige monteurs behoorlijk wat goedkoper; wij kunnen u dit sterk aanraden.

Hun verdere gegevens worden op verzoek aan u doorgegeven, als u de monteurs wilt vragen om een offerte voor een van onze bouwwerken.

Wij willen u graag aanmoedigen zelf de blokhut te bouwen en gedurende de bouw desgewenst de nodige ondersteuning bieden.

Als u vragen hebt vóór of tijdens de montage, roep dan onze hulp in via een mailtje. Buiten kantooruren is geen probleem, wij proberen altijd u snel van advies te dienen, zelfs op zondag.

ALLEEN: volg de tekeningen die in het blokhutpakket te vinden zijn.

Beste klant,

Uw blokhut is met de grootste zorg en deskundigheid vervaardigd in onze ultramoderne fabrieken.  Deze is vervaardigd uit hoogwaardig, langzaam groeiend sparrenhout met een vochtigheidsgraad van 14%, conform de Europese norm. Uw blokhut beschikt over een berekende sneeuwbelasting van 110 – 140 kg/m2.

In de loodrechte hoeken beschikken de blokhutten over special verbindingen.

Hout is een geheel natuurlijk product. Wij kunnen niet uitsluiten dat het hout enigszins krimpt, buigt, kromtrekt of kleine scheurtjes gaat vertonen op het oppervlak. Sparrenhout wordt gekenmerkt door het onregelmatige patroon van zijtakken.

Voor de montage maakt het geen verschil of u  uw blokhut nat laat worden of in de regen in elkaar zet; u bent de enige die zich zorgen maakt over droog weer, want voor de blokhut maakt het geen verschil.

 

Funderingen.

Het is essentieel voor de stabiliteit en duurzaamheid van uw blokhut om een goede fundering te hebben. Alleen een volledig vlakke en ondersteunende fundering kan een perfecte montage van de wandplanken, deuren, raamkozijnen en dakdelen garanderen. De minimum funderingsafmetingen die u nodig hebt is het geadviseerde draagvlak van de blokhut, dat staat op alle productpagina’s van onze blokhut.

Wij raden u aan om onze funderingsbalken te gebruiken. Die zijn verkrijgbaar in geïmpregneerd hout, hardhout en composiet materiaal. U kunt ook betonnen stoepranden, bielzen of bakstenen gebruiken.

De fundering is bedoeld om te voorkomen dat de eerste laag, waaronder ook de deur, in contact komt met de grond. U ontvangt standaard de geïmpregneerde balken met afmetingen 44 mm x 70 mm x 3000 mm als u niet iets anders hebt besteld.

Pakketnummer

Voordat u begint, bepaalt u het unieke pakketnummer dat op de labels op de pakketten en/of de tekeningen te vinden is. Bewaar dit nummer goed aangezien u het nodig hebt in het onwaarschijnlijke geval dat u vervangende/extra onderdelen nodig hebt of later een vergoeding wilt vanwege mankementen.

Blokhut

Stel het nummer van uw pakket vast vóór u aan de slag gaat, en noteer dit.

Montage van uw blokhut

Laat u door de aanblik van al die onderdelen niet ontmoedigen om aan de slag te gaan. De montage wordt vergemakkelijkt als u deze onderdelen sorteert naar grootte en onderdeelsoort. Bepaal de onderdelen aan de hand van de bouwtekening die bij de blokhut is meegeleverd. Controleer, voordat u met de plaatsing begint, of de onderdelen op de paklijst aanwezig zijn. Het kan zijn dat de hoeveelheid dakplanken verschilt, maar daar hoeft u zich geen zorgen over te maken, want dat kan verschillen afhankelijk van de plankgrootte die met uw blokhut is meegeleverd. Vaak zijn er pakketdelen die verwarrend zijn bij het vaststellen van onderdelen. Let hier goed op.

De tekeningen geven u een overzicht van de bouwprocedure en geeft de plaats weer van elk onderdeel. Blijf de tekeningen gedurende de montage steeds raadplegen.

U hebt de volgende gereedschappen nodig:

 • Handzaag
 • Schroevendraaier
 • Boor
 • Zware rubberen hamer
 • Hamer
 • Waterpas
 • Meetlint
 • Combinatietang
 • Trap
 • Hout klem
 • Schaaf

Wij wensen u veel plezier en geluk bij de bouw van uw blokhut.

Sorteer de onderdelen zoals ze in de tekening worden beschreven; doe dit dicht bij de fundering en in stapels met de diverse maten die bij uw blokhut voorkomen.

 1. Plaats de beginplanken op uw fundering. Dit zijn twee halve en twee hele wandplanken tegenover elkaar. Leg daarna de funderingsbalken ernaast (zie verder op deze pagina voor uitgebreide informatie over funderingsbalken. Meet ze, zaag ze af en schuif ze onder de eerste planken. De balken liggen rond de omtrek van de blokhut. Sla zo nodig met de zware rubberen hamer de planken op hun plaats en blijf zo te werk gaan gedurende de hele bouw.

Als u geen rubberen hamer hebt en in plaats daarvan een gewone hamer met een ijzeren kop gebruikt, zorg er dan voor dat u niet rechtstreeks op de planken slaat en een stuk hout als buffer gebruikt ter bescherming van de messingen. U kunt overal op een plank slaan, niet alleen op de hoeken.

 1. Zorg ervoor dat de blokhut op het oog loodrecht en waterpas staat. U kunt dan de eerste halve plank aan de funderingsbalken bevestigen. Ongeveer bij de vijfde laag moet u uw blokhut VOLLEDIG stellen (aanbevolen werkwijze vindt u onder aan de pagina).
 2. Controleer tijdens de bouw van de blokhut regelmatig of de onderste laag nog steeds loodrecht is. Zorg ervoor dat u tijdens het werk de planken goed aandrukt. Stop om de paar lagen en controleer of ze allemaal zakken. Planken die iets krom of verdraaid zijn, kunt u met behulp van klemmen en uw rubberen hamer op hun plaats krijgen. Stel de blokhut ongeveer bij de vijfde laag.
 3. Zet de wanden laag voor laag. Let op bij het plaatsen van de ramen en blijf de tekening volgen. In de meeste gevallen kunt u desgewenst de ramen een plank hoger of lager plaatsen, maar controleer eerst uw tekeningen om te kijken of dit mogelijk is.
 4. Wanneer u tot een hoogte van 3 tot 7 planken bent gekomen, schuift u het deurkozijn op zijn plaats. Het kozijn en de deuren kunnen, afhankelijk welke blokhut u hebt, apart zijn verpakt. Schroef zo nodig het deurkozijn in elkaar wanneer het gaat om dubbele deuren. Het is een goed idee om de vier kozijndelen ook te verlijmen zodra u hun positie hebt bepaald. Enkele deuren worden als regel compleet geleverd. Bij sommige blokhutmodellen is het mogelijk de scharnieren bij te stellen, zodat u de deur perfect passend kunt krijgen.
 5. Wanneer alle wandplanken zijn gemonteerd, kunt u de puntgevels plaatsen. Houdt u aan uw tekeningen; sommige blokhutten zijn voorzien van een afgeschuinde bovenste wandplank. Na de puntgevels monteert u de dakspanten (gordingen). Het dak wordt afgemaakt met dakplanken in messing en groef. Zorg ervoor dat u bij de bevestiging ongeveer 2 mm ruimte laat tussen elke plank vanwege het uitzetten. De laatste dakplank moet worden bij gezaagd. Begin de montage van de planken aan de voorkant van uw blokhut. Blijf tijdens het leggen controleren of de rand van de planken nog parallel lopen. Controleer ook of de dakplanken zijn uitgelijnd in het midden van een spant of gording. Alle dakplanken worden met twee spijkers in de bovenste wandplank en alle spanten bevestigd. Als u een blokhut hebt met een plat dak, worden de dakgevels vaak aan elkaar geschroefd voor de levering. U moet die weer losschroeven en uit elkaar halen om de gordingen erin te kunnen plaatsen.
 6. Montage van het dakbedekkingsmateriaal.

Monteer de daklijsten aan de voorkant in het geval van een blokhut met een nok. Bij piramidevormige daken monteert u de windveren voordat u de dakbedekking aanbrengt.

Als u dakleer, metalen dakpannen of shingles hebt, kunt u deze nu leggen. Dakleer dient eigenlijk geen nadere toelichting te hebben, en brengt u aan zoals bij een schuur.

Dakshingles:

Met één pakket shingles kunt u 3 m² dakoppervlak leggen.

Dakshingles aanbrengen:

Leg de eerste baan met de shingles op de kop (flappen moeten naar boven wijzen). Deze worden erop gespijkerd; zorg daarbij dat ze 20 – 35 mm overhangen. Als u goten aanbrengt, moet dit 50 mm worden

Plaats de tweede laag direct boven op de eerste baan, maar nu niet meer ondersteboven (flappen wijzen naar onderen). Verschuif deze strook met een halve shingle om de tussenruimten van de onderliggende te bedekken.

Ga vanaf de eerste laag verder naar boven, waarbij alle shinglestroken die van de baan eronder overlappen. Controleer bij uzelf de lengte van de overlapping met de insnijding van de flap eronder. Maak de overlapping niet te groot, want anders komt u shingles tekort.

Sla de spijkers altijd door twee lagen shingles. Wanneer het klaar is, behoren de spijkerkoppen niet zichtbaar te zijn.

U hoeft absoluut niet de shingles te verwarmen.

Afwerking

De tegels aan de rand snijdt u uit een volledige strook shingles. Plaats deze strook over de dakrand en spijker deze vast op twee plaatsen. Laat ze op dezelfde manier overlappen als de shingles op het hoofdoppervlak van het dak. Met een pak shingles kunt u ongeveer 3,5 m dakrand leggen.

Dakleer

Dakleer is niet erg gecompliceerd: het werkt bij platte daken volgens hetzelfde principe als bij daken met een nok. Normaliter wordt een overlapping van 150 mm aangehouden, waarbij de onderlinge afstand tussen de spijkers 50 mm is. Deze video bevat goede adviezen van onze leverancier van dakbedekkingsmateriaal:

 1. Monteer de windveren op de nokken of tegen de gevels in het geval van een plat dak. Let er op dat het soms eenvoudiger is om fascia’s eerst te monteren als richtsnoer voordat u de dakplanken legt.
 2. Nu kunt u eventuele garnituur monteren: verankering set, metalen piroenen, gootsysteem enz. U kunt voor het plaatsen van metalen piroenen voorboren, en daarna vastschroeven of deze vastplakken met bitumenlijm.
 3. Optionele vloer. Begin met de messing naar de wand toegekeerd. Koppel alle planken aan elkaar, net als bij de dakplanken. De laatste plank moet worden bij gezaagd. Alle planken en balken dienen op twee plaatsen te worden bevestigd. Laat een spleet van 5 – 10 mm rondom de plankenvloer vrij. Bevestig de planken niet aan de wandplanken. Bedek de spleet met de plinten. Wij raden u aan om de onderkant van de vloerplanken te behandelen.

Blokhut 1

Een vloer leggen is niet ingewikkeld; dit wordt gedaan na de bouw van de blokhut. Deze is voorzien van isolatie tussen de vloerbalken.

Tuindeco blokhut

U kunt in plaats daarvan uw eigen vloer nemen, naar eigen ontwerp en afwerking.

BELANGRIJK – LET OP: VERANDAVLOEREN

Als er een vloer is besteld, kan deze UITSLUITEND voor het interieur van de blokhut worden gebruikt. Gebruik GEEN onbehandeld sparrenhout op een veranda, omdat het hier aan diverse weersomstandigheden wordt blootgesteld. Een veranda is een persoonlijke keuze en veel mensen, vooral als zij al veel geld hebben betaald voor een leuke fundering, laten zoiets achterwege. U kunt in plaats daarvan ook geïmpregneerde, hardhouten of composiet terrasplanken nemen. Wij kunnen deze leveren of plaatselijk uitbesteden.

Tuindeco 3

Als er een vloer is besteld, is deze NIET geschikt voor de veranda. Voor een veranda zou u nog eens extra terrasplanken moeten bestellen of alles zo laten.

Veel gestelde vragen

Vraag 1: De wandplanken passen niet goed in de raam- en deurkozijnen.

Antwoord: Onze deur- en raamkozijnen zijn uit gemonteerde onderdelen samengesteld. Soms zitten de wandplanken een beetje krap in het kozijn, afhankelijk van de tijd van het jaar en de luchtvochtigheid. U kunt de bevestigingen van de fascia losser draaien om de spleet iets groter te maken. Zodra het kozijn op zijn plaats zit, draait u de bevestigingen van de fascia weer vast.

Vraag 2: Er zit een spleet boven de deur en de ramen.

Antwoord: Door de lokale omgevingsomstandigheden en de behandeling gaat de blokhut uitzetten en krimpen. Elke onbehandelde wandplank kan gedurende een jaar wel 3 mm uitzetten en krimpen. Een wand van een blokhut heeft misschien wel 15 wandplanken, zodat de uitzetting maximaal 45 mm kan zijn. De spleet dient ruimte te geven aan deze uitzetting. Wanneer een blokhut net in elkaar is gezet, kan deze spleet groter zijn en zichtbaar. Breng het deurkozijn omhoog, zodat de spleet kleiner is, en doe een hout chip onder het frame. Houd het kozijn loodrecht. Misschien moet u het weer weghalen wanneer de blokhut na een paar weken iets is ingeklonken.

Vraag 3: De deur sluit niet goed en er zitten spleten rondom de deur.

Antwoord: Dit wordt doorgaans veroorzaakt wanneer de deur niet uitgelijnd is met het kozijn.  Dit kan worden opgelost door een hout chip als opvuller te gebruiken aan één kant  Soms is het nodig de scharnieren te stellen. U kunt de deur uit het kozijn tillen en elk scharnier stellen door zowel de deur- als kozijnscharnieren verder erin of eruit te schroeven, tot de deur perfect past. Afhankelijk van de behandeling moet u dit misschien door het jaar heen opnieuw uitvoeren.

Vraag 4: Zal mijn blokhut verzakken?

Antwoord: Na de plaatsing van de blokhut zal alles nog wel redelijk verzakken, aangezien elke wandplank nog verder zakt over de onderliggende. De boel kan wel 100 mm inzakken gedurende de eerste weken.

Vraag 5: Maakt het uit of de blokhut nat wordt?

Antwoord: Niets van het bouwmateriaal wordt aangetast als het nat wordt of in de regen uitgepakt is. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Het maakt ook niet uit of een deels gemonteerde blokhut nat wordt. Laat het hout op een natuurlijke wijze drogen voordat u het behandelt.

Meer hulp en advies bij de montage

Wij zijn trots op onze montagehulpservice, en daarom willen we u stimuleren om zelf uw blokhut te monteren. Als u problemen hebt tijdens de montage en hulp of advies nodig hebt, neem dan een foto van het door u geconstateerde probleem en stuur ons een mailtje met een beschrijving van het probleem.

Wij beschikken over zeer ervaren monteurs die u snel terugbellen, vaak buiten kantooruren, ’s avonds, tijdens weekends en feestdagen.

Onze openingstijden zijn 9:00 – 17:00 maandag tot en met vrijdag. MAAR als u een probleem hebt, stuur ons een mailtje, en er is altijd wel iemand die u buiten de normale openingstijden terugbelt.

Funderingsbalken

Video’s waarin zowel de standaardfunderingsbalken als de geprofileerde balken te zien zijn. Als u de geprofileerde gebruikt, moet u nog een 60 mm aan elk van beide zijden van uw funderingsmetingen toevoegen.

Vochtdichte membraan

Tuindeco fundering

Het is een goed idee om een vochtdichte membraan in uw fundering te leggen.

Als dit niet mogelijk is, leg dan een vochtdichte membraan tussen de betonnen fundering en de funderingsbalk.

Tapes

Gebruik dit tussen de funderingsbalk en de betonnen fundering. Dit wordt ook nog samengedrukt, en zorgt er samen met de fundering voor dat de blokhut van onderen afgedicht is.

Tuindeco 5

Enkele mogelijkheden bij het leggen van een vochtdichte membraan bij uw blokhut. Het is een goed idee om een vochtdichte membraan te gebruiken tussen de fundering en de onderkant. U krijgt zo een goede afdichting.

Zodra u de blokhut hebt geplaatst, voeg dan een complete membraan tussen de fundering en vloerbalken. Als u dit doet voor u gereed bent met de montage, levert de membraan door de gladheid ervan een risico op tijdens uw werkzaamheden. Bovendien loopt u kans dat de membraan lek raakt.

Hoekblokhutten

Erg kort overzicht van een piramidevormig dak en de montage van een hoekblokhut Dit is hetzelfde voor veel van onze hoekblokhutten, zoals Asmund en Ingrid, die onze best verkopende blokhutten zijn.

Let wel goed op de plaats van het middelste dakblok en dat het gelijk ligt met de bovenkant van de spanten. Wees er bewust van dat net als bij andere blokhutten u de wandplanken misschien naar buiten ziet buigen als u hogerop komt. Maakt u zich hierover geen zorgen tijdens de montage. Dit wordt weer rechtgetrokken wanneer de bovenste wandplank en de ringbalk op hun plaats liggen. U kunt de driehoek boven de deur aan de binnen- en buitenkant bevestigen, of van een kraal voorzien, zoals u zelf het mooiste vindt, zolang u het hout van het deurkozijn of de wandplanken de ruimte geeft om te werken.

Uw blokhut recht stellen

Op het eerste gezicht staat uw bouwwerk recht. Ga, zodra u ongeveer 5 wandplanken hoog bent, het bouwwerk naar behoren stellen. Dit kunt u doen met een grote winkelhaak voor bouwvakkers of met behulp van de diagonale methode:

Diagonale methode:

Geef de vier hoeken de letters A, B, C en D, in de richting van de wijzers van de klok. Voor loodrechte hoeken moet een diagonale meting van A-C gelijk zijn aan de meting B-D. U moet dan punt C en D net zolang bewegen tot u een gelijk meetresultaat krijgt.

Tuindeco Tuin

Uw blokhut recht stellen met de diagonale methode.

De methode met de winkelhaak voor bouwvakkers:

U kunt tevens zelf een winkelhaak voor bouwbakkers maken met behulp van de ‘3, 4, 5-regel’. Maak uw winkelhaak van recht hout; u zou onderdelen van de pallet kunnen gebruiken. Markeer het stuk hout met één zijde 3 eenheden, de andere zijde 4 eenheden; de hypotenusa is dan 5 eenheden. Verbind de punten in deze maatvoering met elkaar en u hebt een perfect loodrechte hoek, die u voor de hoeken van de blokhut kunt gebruiken. Nog beter is het als u deze redelijk groot maakt.

Tuindeco blokhut tuin

Een winkelhaak voor bouwvakkers maken om uw blokhut eenvoudig te stellen.

Deuren – Als u nog extra hulp nodig hebt – lees dan deze opmerkingen:

Kozijnen voor een dubbele deur: Bekijk deze schematische afbeelding eens voor de configuratie met gebruikmaking van het kozijn en fasciaplanken voor en achter om het kozijn op zijn positie vast te zetten. Bevestig het kozijn niet aan de wandplanken. U kunt de fascia’s vastschroeven of vastspijkeren, wat u wilt. Wanneer de fascia het hoofdkozijn van de dubbele deuren met 10 – 15 mm overlapt, is dat toereikend.

deurkozijn

Deurkozijn voor dubbele deuren.

Tuinhuisjes

Voorbeelden van gladde deurverbindingen in een instructie met een overzichtelijke indeling met illustraties.

Niet thuis te brengen onderdelen

Voor enkele van onze kleinere bouwwerken komt u een onderdeel tegen dat u misschien niet hebt kunnen thuisbrengen in de tekeningen. Dat is een vensterbank die binnen in de blokhut wordt gebruikt. U komt deze tegen in de video van de hoekblokhut.

Blokhut Tuindeco

Een op enkele van onze kleinere bouwwerken aangetroffen vensterbank, die u misschien niet thuis kunt brengen in de tekeningen.

Er kunnen ook andere onderdelen in de pakketten zitten die u niet kunt thuisbrengen. Dit zijn vaak gewoon verpakkingsdelen die de pakketten in balans houden bij het vervoer of moeten voorkomen dat materiaal kapot gaat. Een monteur gebruikt heel vaak overgebleven hout voor extra lijsten en om de blokhut nog verder te verstevigen:

Tuindeco blokhut coevorden

Het komt algemeen voor dat stukken hout niet thuis te brengen zijn; dit gaat voornamelijk om verpakkingsdelen, maar ze kunnen desgewenst goed uitkomen als extra lijst.

Ventilatie

Als u de blokhut niet vaak gebruikt of u geen vochtdicht membraan hebt, bevelen wij u van harte aan om ons ventilatierooster te plaatsen om condensvorming tegen te gaan.

Behandeling van uw blokhut

In ons klimaat wordt het hout blootgesteld aan zeer diverse weersomstandigheden. U dient uw blokhut te behandelen met het beste houtbehandelmiddel dat te krijgen is.

Ongeacht het behandelmiddel moet u zorgen voor een dieptewerking van 8 – 120 micron om volledige bescherming te bieden aan uw blokhut. Dit staat gelijk aan twee tot drie lagen zeer hoogwaardig en prijzig behandelmiddel. Het kost u 8 tot 10 lagen om dezelfde diepte te bereiken met een goedkoop behandelmiddel voor schuren. Toekomstige problemen met hout kunnen altijd worden teruggevoerd op de kwaliteit en de hoeveelheid behandelmiddel dat op uw blokhut is gebruikt.

Door het gebruik van een behandelmiddel van topkwaliteit wordt de natuurlijke werking van hout geblokkeerd, waardoor er minder scheuren en spleten voorkomen. Hiermee wordt het hout tevens beschermd tegen weersinvloeden en Uv-straling, zodat houtrot en aantasting door schimmel wordt voorkomen.

Stelt u zich eens voor dat elke wandplank een spons is die vocht opzuigt en uitdrijft. Dat is wat wij moeten blokkeren met een goed behandelmiddel.

Opmerkingen over de behandeling

 • Let extra op kopse uiteinden, messing en groef, kozijnen en deuren. Het beste is om dit vóór of direct na de plaatsing te doen. Door het snel aanbrengen van het behandelmiddel wordt verhinderd dat onder invloed van vochtopname en krimpen het hout gaat werken. Hout heeft namelijk de inherente eigenschap dat het vocht overbrengt uit de omgeving.
 • Wanneer u een transparante lak gebruikt, zorg er dan voor dat u deze aanbrengt in de richting van de nerf.
 • Zorg dat u het behandelmiddel overvloedig aanbrengt op afgezaagde uiteinden.
 • Zorg dat u het behandelmiddel overvloedig aanbrengt op alle naden, groeven en verbindingen voor een goede afdichting en ter voorkoming dat er water in de voegen komt.
 • Tijdens de montage afgezaagde en ontblote delen dienen te worden behandeld.

Omgaan met uitzetten/krimpen bij blokhutten:

Zoals eerder gezegd: blokhutten werken. Maar u kunt toch nog enkele slimme trucs ermee uithalen.

 

Inzicht krijgen in uw blokhut

Vanwege de inherente natuur van hout kan dit kenmerken vertonen die als een mankement kan worden opgevat. Het zijn geen mankementen.

Noesten, spleten en scheuren

Sparrenhout bevat beduidend minder noesten dan dennenhout en is esthetisch gezien leuker, stabieler en minder geneigd tot kromtrekken. Maar er zitten altijd wel noesten in.

Noesten

U komt noesten tegen in uw blokhut.

Spleten

Er kunnen zo nu en dan spleten in zitten vanwege de natuurlijke werking van hout.

U voorkomt dit met een goede behandeling, waardoor de spleten zich snel gaan sluiten.

Kromtrekken en buigen

Hout is van nature geneigd om krom te trekken wanneer er geen ondersteuning is. Kromtrekken kan in meerdere of mindere mate optreden, afhankelijk van de weersomstandigheden. Wij hebben de meeste problemen met kromtrekken in het heetste van de zomer, als door de hitte één zijde opdroogt tot een vochtgehalte van beneden de 14%.

Als de wandplanken niet correct worden bewaard, gebeurt dit met uw wandplanken. Houd alle wandplanken direct boven op elkaar en bewaar ze vlak en horizontaal.

Wanneer u alles uitpakt en monteert in regen of sneeuw, heeft dit niet meer of minder kromgetrokken en gebogen planken tot gevolg. Zomerse dagen met hoge temperaturen kunnen wel van invloed zijn, aangezien het hout te snel droogt. Bescherm uw wandplanken tegen de zon wanneer de montage langer duurt, vooral de gordingen, want die moeten het laatst worden gemonteerd.

Als uw onbehandelde blokhut sowieso nat wordt tijdens of na de montage, heeft dit geen invloed erop, als u deze op een natuurlijke manier laat opdrogen. Maakt u zich geen zorgen om regen!

Kromgetrokken en gebogen hout is nooit een probleem, als u het tegenkomt. Maakt u zich geen zorgen erom.

Hout is erg flexibel en kan eenvoudig weer op zijn plaats worden geduwd of getrokken. Hout dat heel erg is kromgetrokken, kunt u gedurende een nacht met een gewicht erop in water ondergedompeld houden.

Een kromgetrokken wandplank

Wandplank

Een voorbeeld van kromtrekken. Deze wandplanken zijn niet correct bewaard. Houd ze allemaal vlak en boven op elkaar. Deze kromgetrokken plank kunt u eenvoudig geplaatst krijgen. Het kromme deel verdwijnt door de steun van de wandplanken er boven en eronder.

U kunt kromgetrokken hout gemakkelijk op zijn plaats trekken of duwen, met de steun van de wandplanken erboven en eronder.

Een gebogen wandplank.

Soms kan hout een buiging naar boven of naar beneden vertonen. Als u zo’n wandplank aantreft, moet u deze op een lager niveau gebruiken, met de wandplanken en het gewicht boven op de gebogen plank verdwijnt de buiging erg snel. Hierbij betreft het ook gebogen wandplanken bovenin: Wanneer het dak is gemonteerd verdwijnen ze.

gebogen wandplank

Voorbeeld van een naar beneden gebogen plank. Met wandplanken er bovenop is de spleet snel verdwenen.

Tuindeco wandplank

Een voorbeeld van een naar boven gebogen plank: met wandplanken er bovenop zakt deze erg snel in. Geen probleem!

Wandplank tuindeco

Een extreem voorbeeld van een naar boven gebogen plank. Zelfs dit levert geen probleem op als er andere planken bovenop komen te liggen. De wandplank zakt snel in.

Een verdraaide wandplank

Heel soms komt u een verdraaide wandplank tegen. Zoals ook bij gebogen en kromgetrokken planken, komt dit door de werking van hout, dat vocht opneemt en uitdrijft zonder ondersteuning. Dit is geen probleem.

Spleten boven deuren en ramen door uitzetting

Er is bewust een grote spleet gelaten boven en aan de zijkant van raam- en deurkozijnen. Dit is om uitzetting mogelijk te maken. Dit is geen mankement. De spleet is verborgen achter de fascia’s. Deze spleet kan best groot zijn wanneer de blokhut net is geplaatst, vooral als de wandplanken nog niet voldoende zijn ingeklonken. Deze zullen zich erg snel, zelfs binnen enkele weken, tot normale proporties gaan sluiten, wanneer het bouwwerk gaat inklinken.  Als er nog steeds een spleet te zien is terwijl de fascia er zit, plaats dan een houtchip tussen de deurdrempel en de fundering om deze iets omhoog te brengen. Haal deze weg na een paar weken!

Tuindeco wandplank 1

Een spleet voor uitzetting/inkrimping boven en aan de zijkant van raam- en deurkozijnen.

Blokhut raam

Als u op dit punt bent beland, is het nog steeds nodig om aan de voor- en achterkant van het deurkozijn fascia’s aan te brengen voor de vorming van een U-deel waarin de wandplanken kunnen vallen. 90% van de ramen worden kant-en-klaar geleverd. Hier ziet u een foto van een op maat gemaakte blokhut. Kijk eens naar de spleten aan beide zijden voor de uitzetting. Er zit ook een spleet boven het raamkozijn. Deze spleten zijn afgedekt door de fascia’s.

Gebogen wanden

Bij de bouw van uw blokhut kan het zijn dat u de wanden naar binnen of buiten ziet buigen. Maakt u zich hier tijdens de bouw geen zorgen om. Dit is normaal, en wanneer u de wanden een duw geeft en de bovenste wandplank, ringbalk of nok erop legt, gaan de wanden weer recht staan.

gebogen wanden

Maakt u zich niet ongerust als de wanden naar buiten toe scheef beginnen te staan als u hoger komt met de montage.

Hars

Wij gebruiken om meerdere redenen sparrenhout in plaats van dennenhout, en één ervan is de waarschijnlijkheid dat er verborgen harsgaten in zitten. Die kans is een stuk kleiner bij sparrenhout. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet voorkomen. Wanneer dat wel het geval is, is het vervelend. We kunnen hier niets aan doen tijdens de droog- of freesprocessen, want de harsgaten zijn niet zichtbaar.

Harsgaten

Harsgaten zijn onzichtbaar tijdens de behandelingsprocessen, maar heel soms kan er één opengaan tijdens de levensduur van de blokhut.

Als u een harsgat aantreft dat is opengegaan tijdens de levensduur van uw blokhut, kunt u het op natuurlijke wijze laten drogen en vervolgens de hars eruit snijden met een stanleymes. U kunt ook met een haardroger of verfstripper de plek voldoende verwarmen om de hars te laten kristalliseren. De resten kunt u met witte spiritus eraf vegen.

Veelvoorkomende vergissingen

Enkele vergissingen of verkeerde aannames die u zou kunnen maken.

Aflevering van uw blokhut

Let op hoe uw blokhut wordt afgeleverd

Uw pakketten hebben de lengte van de langste wandplanken, en kunnen veel ruimte in beslag nemen. Deze zijn ook heel erg afhankelijk van uw bouwwerk. Haal gelijk de shingles, vloerpakketten en funderingsbalken (indien van toepassing) eruit en berg ze op. Controleer zo nodig het plastic van de blokhut op sneeën en tape. Die kan daarna onder bescherming buiten worden bewaard tot u aan de montage toekomt. Noteer het pakketnummer ingeval u dit later nodig hebt.

Blokhut pakket

Een blokhut is een behoorlijk pakket en wordt geleverd in onderdelen.

Bedenk goed dat de bestelling wordt afgeleverd met een vrachtwagencombinatie; dit zijn behoorlijke voertuigen. Een vrachtwagencombinatie is 16,5 m lang en 2,6 m breed. Alleen de bestuurder is verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van zichzelf en zijn voertuigen; daar hebben wij geen invloed op.

Blokhut transport

Leveringen van blokhutten vinden plaats met een vrachtwagencombinatie en een demonteerbare vorkheftruck.

Het gebruik van geprofileerde funderingsbalken

Fundering met geprofileerde funderingsbalken

Funderingsbalk

Als u gebruik maakt van onze geprofileerde funderingsbalken, moet u de fundering iets groter maken ruimte te bieden aan het uitstekende gedeelte. De extra hoeveelheid hangt af van de dikte van de wandplank; bij een dikte van 28 mm wordt het een groter uitstekend deel vanaf het genoemde draagvlak van de blokhut. Bij grotere wandplanken wordt het uitstekende deel kleiner. Funderingsbalken van kunststof beschikken over een geheel vlakke onderkant.

Oriëntatie van wandplanken

De messing van de wandplanken is naar boven gericht. Let op dat u wel alle onderdelen kunt thuisbrengen in de bij uw bouwwerk meegeleverde tekeningen.

Wandplanken

Een wandplank ondersteboven. Dit deel zou boven de deur moeten.

Ontstaan van spleten

Er kunnen na verloop van tijd spleten ontstaan, doordat wandplanken aan het deur- of raamkozijn zijn bevestigd of doordat deze op een andere wijze werden belemmerd in hun beweging, zoals door elektriciteitscomponenten, muurbeugels enz. Alle wandplanken moeten onafhankelijk kunnen bewegen. Dit kan ook het gevolg zijn van een slecht uitgevoerde behandeling, omdat kleinere wandplanken sneller vocht uitdrijven dan grotere wandplanken, als zij niet naar behoren zijn behandeld tot een diepte van 8 – 120 micron (twee à drie lagen met hoogwaardig behandelmiddel). Met een goedkoop behandelmiddel voor schuren hebt u misschien wel 10 lagen nodig om dezelfde werking te krijgen.

spleten hout

Er kunnen spleten ontstaan vanwege een behandelmiddel van slechte kwaliteit of omdat de wandplanken in hun beweging worden belemmerd.

Als u iets aan de wand wilt bevestigen, moet u eerst een van een sleuf voorziene lat maken en deze aan de wanden bevestigen, waarop u hetgene wat u wilt bevestigen vastmaakt. Als u twee of meer wandplanken aan elkaar bevestigt, zal de blokhut uiteenvallen en/of spleten vertonen. Geef altijd de ruimte aan de natuurlijke uitzetting en inkrimping van het hout.

lat met sleuf

Een beugel met een sleuf waarmee u dingen aan de wanden kunt bevestigen. Maak het ene uiteinde stevig vast en het uiteinde met de gleuf losjes, zodat de wandplanken nog steeds onbelemmerd kunnen uitzetten en inkrimpen.

Opslag van wandplanken

Wees erg voorzichtig in de wijze waarop u de wandplanken opslaat. Probeer ze boven op elkaar gestapeld te houden, niet naast elkaar. Zet geen nokken of wandplanken tegen iets aan; alles moet vlak worden gehouden om kromtrekken tegen te gaan.

Opslag van wandplanken

Bewaar uw wandplanken niet zo, laat ze op elkaar gestapeld liggen, anders gaan ze kromtrekken, verdraaien of buigen.

Wandplanken 4

Dit is een betere manier om uw wandplanken te bewaren: door ze op elkaar gestapeld te houden voorkomt u kromtrekken, buigen of verdraaien.

Scharnieren stellen

Maak, indien van toepassing, gebruik van de instelbare scharnieren. Daarmee maakt u deuren sluitend en goed passend. Soms moet het nog eens worden herhaald, afhankelijk van het door u gebruikte behandelmiddel.

deuren

Stel uw deuren met de scharnieren, zodat ze perfect passen.

Als u de deuren niet goed behandelt, kunt u later moeilijkheden verwachten. U kunt ook problemen krijgen met ongeventileerde blokhutten. Gebruik daarom een behandelmiddel van hoge kwaliteit voor buiten en bij voorkeur ook voor binnen. Hiermee zorgt u dat ze niet meer kromtrekken.

tuin deur

Deze deur is kromgetrokken door het ontbreken van een behandelmiddel, waardoor veranderingen in het vochtgehalte drastisch zijn verlopen. Kromgetrokken deuren kunt u weer laten sluiten met behulp van een draaiknop.

Het probleem van kromtrekkende deuren kan eenvoudig worden opgelost met een tijdelijke draaiknop.

schroef

Wanneer u een draaiknop op het kromgetrokken gedeelte aanbrengt, lost het probleem zich na verloop van tijd, en nadat het juiste behandelmiddel is aangebracht, weer op.

Deursloten

In heel zeldzame gevallen kan er iets mis zijn met de schoot van het deurslot – Dit is gemakkelijk op te lossen:

deurslot

Klem de schoot vast met een tang of iets dergelijks, trek deze uit en draai deze in de juiste stand en duw de schoot weer terug. U zult wel iets weerstand ondervinden.

Vloeren in uw blokhut

Bij onze blokhutten gaat de vloer erin NADAT de blokhut is afgebouwd. Ga niet eerst de vloer leggen en de blokhut er daarna boven op plaatsen.

sloten

Onze blokhutten hebben een zwevende vloer aan de binnenkant en deze wordt pas gelegd nadat de blokhut af is. Hier is een voorbeeld hoe u een vloer NIET moet leggen.

Als u een vloer bestelt voor uw blokhut die over een veranda beschikt, bedenk dan dat u de normaliter sparrenhouten vloerplanken NIET voor de veranda kunt gebruiken. U zou voor de veranda de fundering als vloer kunnen gebruiken of een terras dat geschikt is voor veranda’s of iets vergelijkbaars, dat geschikt is voor buitengebruik.

vloerplanken

Gebruik geen gewone vloerplanken voor een veranda! Een voorbeeld hoe u het NIET moet doen.

Dakshingles

Kom niet in de verleiding om uw shingles te veel te laten overlappen; de overlappende shingle dient tot de uitsnijding eronder te komen.

Dak

Laat uw shingles niet te veel elkaar overlappen; u komt anders shingles tekort en doet afbreuk aan het bedoelde ontwerp. Deze overlappen elkaar veel te veel.

Fundering voor uw blokhut

Ik kan het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om voor een 100% vlakke en waterpasse fundering te zorgen, zowel qua oppervlakken als in horizontale richting. Zonder dit gaat u een massa problemen krijgen bij de montage van uw blokhut en achtereenvolgens voor de duur dat deze staat.

blokhut tuin

De fundering is ernstig aflopend op beide vlakken wat enorme problemen tot gevolg heeft voor de montage. Deze blokhut moest weer worden afgebroken en herbouwd nadat de fundering goed was gelegd.

Omlijsting van uw blokhut

Veel klanten en monteurs gaan verder met de omlijsting van hun blokhut. U kunt dit aan de binnenkant over de hoeken van het dak doen, en aan de buitenkant kunt u de windveren bewerken en zo een persoonlijk tintje geven.

Omlijsting blokhut

Deze klant heeft de windveren zo bewerkt dat de blokhut een persoonlijk tintje krijgt. Soms brengen ze extra planken aan. Kijk ook eens naar dat prachtige verandaterras. Er zijn ook klanten die zoiets ook met hun fascia’s doen.

Hier ziet u weer een voorbeeld van extra omlijsting. Hier hebben onze monteurs afgezaagde stukken vloerplanken of dakplanken gebruikt om de driehoek onder de hoekoverkapping te verfraaien:

Wij doen dit lijstwerk om alles er wat leuker uit te laten zien en het bouwwerk nog verder te verfraaien.

blokhut binnen

Soms omlijsten we ook gordingen en dakranden.

Zo’n omlijsting maakt de blokhut vaak fraaier.

U kunt van overgebleven vloer- of dakplanken of verpakkingsdelen nog diverse lijsten maken.

Beschadigingen

Het is zeer onwaarschijnlijk dat u beschadigingen tegenkomt, maar heel soms kan dat gebeuren.

Wanneer uw blokhut aankomt, moet u de verpakking inspecteren en de bestuurder en ons van aangetroffen beschadigingen op de hoogte brengen. Stuur ons eveneens direct een foto via e-mail en wij kunnen dan u van advies dienen. Wij zullen dan ook het hierboven genoemde pakketnummer nodig hebben.

Een beschadiging aan het pakket kan erg duidelijk zijn, zoals hieronder.

blokhut onderdelen

Schade die is veroorzaakt door de vorkheftruck van de bestuurder.

Wij vervangen schade altijd zo snel mogelijk. In het algemeen hebben wij reserveonderdelen op voorraad. Ook deuren en ramen hebben wij op voorraad in ons magazijn en kunnen, indien nodig, worden vervangen.

Andere schade / mankementen

Heel soms kan er sprake zijn van andere beschadigingen / mankementen, zoals een gescheurde of ontbrekende messing vanwege de verpakkingstape, bij het uitpakken of door de specifieke eigenschappen van hout. Dit levert zelden een probleem op: de volgende voorbeelden kunt u gerust gebruiken bij de montage, en deze hebben geen invloed op het aanzicht of de integriteit van de blokhut en zijn geen reden tot bezorgdheid.

Schade

Een scheur die in de lengte van de messing van een wandplank loopt – deze kunt u gerust bij de montage gebruiken

beschadiging

Afgebroken stuk messing. Ook deze kunt u gerust bij de montage gebruiken.

tuindeco

Een gebroken noest in een dakplank. Als u zo’n één aantreft, kunt u overwegen deze als laatste te gebruiken, omdat deze moet worden verzaagd. Heel vaak treft u reserveplanken aan in het pakket.

beschadiging hout

Een gescheurde messing die het gevolg is van verpakkingsbanden, uitpakken of doordat er iets op is gevallen. U kunt deze wandplank alsnog gebruiken zonder nadelige gevolgen.

hout schade

Scheuren in messingen en groeven die is veroorzaakt door verpakkingsbanden. Deze kunt u gerust bij de montage gebruiken.

Gebroken glas.

Al onze blokhutten zijn heel stevig en veilig verpakt. Maak in het hoogst onwaarschijnlijke geval dat u een barst aantreft in het raam hiervan een foto, terwijl dit nog op de pallet staat waarbij de pallet en de verpakking zichtbaar zijn, en stuur deze via e-mail naar ons op. Wij zullen u dan vragen om die ter plaatse aan te schaffen, waarna we u de kosten zullen vergoeden. Glas vervangen door een glasleverancier kost in het algemeen 15 tot 40 euro. Het is zeer eenvoudig te vervangen door het lijstwerk in het kozijn eruit te halen.

Gebroken glas

Mocht u beschadigingen aantreffen, maak er dan een foto van terwijl het onderdeel nog steeds op de pallet staat en stuur ons een mailtje, zodat wij u kunnen adviseren.

Onderdelen die tijdens het uitpakken en de montage kapot gaan

Zo nu en dan kunt u zelf onderdelen vernielen bij het monteren, maar vooral ook bij het uitpakken. Een van de meest voorkomende gevallen is het vernielen van de messingen wanneer u de wandplanken van de pallet haalt. Het kan de beste monteur overkomen. Dit gebeurt doorgaans wanneer u het ene uiteinde van de wandplank optilt terwijl deze aan een andere in het pakket vastzit. Dit is zelden een probleem, maar let erop bij het uitpakken.

hout schade tuindeco

Gescheurde messing in een wandplank. Dit kan soms gebeuren tijdens de montage. Geen probleem! Gewoon een likje houtlijm en klaar is kees.

hout beschadiging

Bepaalde onderdelen van de nok kunnen snel beschadigingen oplopen. Voordat u een onderdeel meeneemt, kijk dan eerst naar de constructie en ondersteun het bij het meenemen. Het gebeurt erg vaak dat de punt van de nok ergens tegenaan komt. Dit is zelden een probleem, en zelfs als de punt afbreekt, kunt u het onderdeel gerust bij de montage gebruiken, want zodra de gordingen en dakplanken zijn aangebracht, zit alles stevig in elkaar.

Problemen en vragen.

Als u ergens mee zit, laat het me weten, zodat ik uitvoeriger uitleg kan bieden ter aanvulling op deze handleiding, zodat alles aan bod komt voor elk bouwwerk, voor elke situatie en alle klanten met hun eigen vaardigheden. Denk er wel aan dat het enige wat u tot op de letter moet opvolgen, zijn de bij uw blokhut meegeleverde tekeningen.

Wij staan klaar om u te helpen: Stuur ons een e-mail met een vraag die u hebt en foto’s van het probleem tijdens de montage, en wij staan u ten dienst, zelfs buiten normale werktijden.